Kontaktiraj nas

+385 52 453-473

Radno vrijeme

Pon - Pet 7:00 - 15:00

Ugostitelji su složni - poslovanje nam je ugroženo, sektoru je potrebna pomoć, priopćio je u petak Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a nakon sjednice s predstavnicima ugostitelja svih županija, tražeći promjenu obveze osiguranja najmanje četiri kvadrata površine po gostu, reviziju odluke o radnom vremenu svakih deset dana, itd. 

Kako se navodi u priopćenju, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) održao je proširenu online sjednicu u koju su se uključili predsjednici cehova ugostitelja na županijskoj razini, a kako bi raspravili stanje u sektoru te se dogovorili o daljnjim aktivnostima i postupanjima. Glavna tema rasprave bile su nove preporuke i odluke propisane za ugostiteljsku djelatnost, a koje uređuju njihov rad za vrijeme trajanja pandemije. "Pandemija je ovoj djelatnosti donijela teško razdoblje u poslovanju, u kojem je održivost i očuvanje radnih mjesta upitno, stoga prijedlozi struke proizašli iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika imaju za cilj oporavak ove branše", ističu iz Ceha.  I u današnjem priopćenju ponavljaju osam mjera koje je Ceh već ranije predložio za pomoć tom sektoru, a kroz šest zaključaka iznose zajedničke stavove vezano uz najnovije mjere Stožera civilne zaštite.

Tako se ocjenjuje da obveza po kojoj ugostitelji (vlasnici barova i restorana) moraju osigurati prostor od najmanje četiri kvadratna metra korisne površine po gostu "nije održiva". "Predlažemo organizaciju u barovima i restoranima na način da se osigura fizički razmak između posjetitelja od 1,5 metar. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju mora biti najmanje 1,5 metar", predlažu iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.  U vezi odgovornosti ugostitelja kada se gosti ne pridržavaju mjera, traže da "punu odgovornost snose gosti odnosno korisnici usluge, a ugostitelj-pružatelj usluge snosi odgovornost ukoliko pruži uslugu gostu koji se ne pridržava epidemioloških mjera". Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika predlaže da se odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i primjena preporuka donosi i revidira svakih 10 dana, u skladu s epidemiološkim pokazateljima i vremenskom razdoblju koji je propisan za obaveznu samoizolaciju.


Više na: vecernji.hr

NE PROPUSTITE!
Prijavite se na naš newsletter!